Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Mláďata

Originální název: The Brood
Anglický název: The Brood
Země a rok: Kanada 1979
Režie: David Cronenberg
Verze: anglicky / simultánní překlad
Délka: 92 minut
Formát nosiče: DVD
 
Projekce: Pátek 24. února 2006 od 22:00
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 90,- Kč

Mláďata uzavírají etapu méně známých filmů Davida Cronenberga a zapsali se do dějin gore filmů už svým námětem dětí-mutantů. Ústřední zápletkou jsou záhadné vraždy v rodině Noly Carvethové a jejím okolí. Její manžel je navíc znepokojen podivným chováním své pětileté dcery.
Těžko bychom hledali režiséra, který dokázal tak precizně sestoupit do hlubin lidské psychiky a přenést na plátno nejtemnější zákoutí lidské duše. Nesmíme zapomenout, že film vznikl v sedmdesátých letech, tedy v době výjimečných psychiatrů se zvláštními schopnostmi a farmaceutických firem provádějících tajné pokusy. Cronenberg vytvořil jedno se svých nejpesimističtějších děl, a to i po stránce vizuální. Zde už nejsou tolik důležitá monstra – jako v předchozích dvou filmech Shivers (1975) sexuální paraziti a Rabid (1977) upírská mutace Marilyn Chambers, ale důraz je kladen na postižení lidské psychiky a jejích projevů. Možná pro někoho bude překvapivé, že tak dnes seriózní tvůrce se kdysi nechal unášet estetikou ošklivosti, a dokonce si dovolil udělat zabijáky z dětí, které mimochodem vypadají ve filmu celkem nevinně. Ale vzpomeňte si na jejich vzhled například ve scéně zabití učitelky. Oku lahodící je také zrození jedné ze stvůr z těla Noly.

 

2. ročník (2006)
- filmy / program

Mláďata

Mláďata

Mláďata

Mláďata

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.