Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Brána do záhrobí

Originální název: ...E tu vivrai nel terrore! L'aldilà
Anglický název: The Beyond
Země a rok: Itálie 1980-81
Režie: Lucio Fulci
Verze: francouzsky / simultánní překlad
Délka: 87 minut
Formát nosiče: 35 mm
 
Projekce: Sobota 17. února 2007 od 23:30
Neděle 18. února 2007 od 18:00
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 90,- Kč

Louisiana 20. léta. Malíř Schyke je známý jako satanista. Proto je mučen a zabit. 50. léta - mladý pár se nastěhuje do domu, kde bydlel Schyke, a objeví tam jednu ze sedmi bran do pekel. Cesta do satanova hájemství může začít...
Poměrně tradiční schéma, avšak v pojetí slavného režiséra Fulciho, který by si zasloužil retrospektivu, protože většina jeho filmů patří k vrcholům gore filmu (tedy filmů, kde se krví nešetří, které více hnusí, než děsí). Brána do záhrobí je považována za jedno z jeho vrcholných děl. Je v něm zřejmá inspirace Lovecraftem, Tourneurem, Bavou nebo Barkerem. Lokace jsou jako z filmů Williama Castla. Film srší nejlepšími krvavými nápady: nejčastěji je citovaná podařená scéna výstřelu do obličeje v detailu. Ale vůbec nejoriginálnější je konec.
Jako řada Fulciho filmů i tento má několik alternativních názvů. Jen těžko lze popsat tento skutečně šílený film se všemi nechutnostmi, které v souhrnu nepůsobí tolik nechutně jako spíše reálně. Ostatně mrtvoly z jedné scény si zahráli místní bezdomovci, jimž filmaři nakoupili alkohol, a oni se tak zpili, že bylo možno dlouho natáčet, aniž by se pohnuli. Navíc taková příležitost vidět jeden ze slavných, komerčně úspěšných a jako vždy v USA cenzurovaných hororů u nás na plátně se nenaskytne každý rok.

 

3. ročník (2007)
- filmy / program

Brána do záhrobí

Brána do záhrobí

Brána do záhrobí

Brána do záhrobí

Brána do záhrobí

Brána do záhrobí

Brána do záhrobí

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.