Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Leningradští nekrorealisté

Originální název: The Leningrad Necrorealists
Anglický název: The Leningrad Necrorealists
Země a rok: SSSR 1980 - 1990
Režie: Jevgenij Jufít, Andrej Mertvij, Alexandr Anikejenko, Igor Bezrukov
Verze: rusky / simultánní překlad
Délka: 80 minut
Formát nosiče: DVD
 
Projekce: Pátek 16. února 2007 od 18:00
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 90,- Kč

Část I: Jevgenij Jufit (Jaro, 1987; Vepři samovraždy, 1988; Odvaha, 1988; Rytíři nebeských výšin, 1989)
Část II: ...a spolubojovníci (Mocišílenci-lovci mtrvol - A. Mertvyj, 1985; Ničitel sfinkteru - A. Anikejenko; Host z Afriky - Igor Bezrukov, 1985)

Hnutí „nekrorealistů“ vzniklo v polovině 80. let v Leningradu. Původně se jednalo o skupinu umělců, kteří se ve své tvorbě zabývali tématikou (včetně specifické dramaturgie rozložení těla). Jak říká jeden z hlavních ideologů hnutí Jevgenij Jufít, inspiraci čerpal z atlasu patologie pod názvem Příručka soudního lékařství E. Hoffmana vydané na konci 20. let, ve které autor postupně zkoumá a opisuje rozličné fáze rozkladu a typologii mrtvol. Ve své tvorbě „nekrorealisté“ vytvářeli ohromující punk-performance, ve kterých se skupina mladých lidí začala najednou bezdůvodně mlátit, a přestože jejich pohyby byly záměrně neohrabané a pomatené, čímž připomínali spíš nemocné obrnou, důsledky rvačky byly opravdu bolestivé. Celou tuhle zábavu doprovázel šílený smích a slastný úsměv samotné oběti. V jistý moment začaly tyto performance natáčet. Není tedy náhoda, že postupně přešli do filmu. Právě původní obsah performancí se stal náplní jejich prvních filmů. V roce 1985 Jufít se svými kolegy organizoval amatérské filmové studio „Mža-la-la film“, ve kterém „nekrorealisté“ sami natáčeli a vyvolávali 8 a 16mm filmy. V roce 1989 Jufít za podpory A. Sokurova natočil svůj první film v rámci oficiální filmové produkce ve studiu Lenfilm - Rytíři nebeských výšin. V současnosti „nekrorealismus“ jako hnutí neexistuje. Většina „nekrorealistů“ pokračuje tvorbou v jiných uměleckých oblastech. Filmu zůstal dodnes věrný jenom Jufít. Pro něho byl „nekrorealismus“ vždy spíš stylem než hnutím.

 

3. ročník (2007)
- filmy / program

Leningradští nekrorealisté

Leningradští nekrorealisté

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.