Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Penzion pro svobodné dámy

Originální název: BoardingHouse
Anglický název: BoardingHouse
Země a rok: USA 1982
Režie: John Wintergate
Verze: anglicky / české podtitulky
Délka: 99 minut
Formát nosiče: DVD
 
Projekce: Pátek 13. února 2009 od 20:15
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 90,- Kč
 
Projekce: Neděle 22. února 2009 od 21:15
Místo: Fléda, Brno

Vůbec první opus, stojící na počátku dlouhé řady hororů točených přímo na video. Některé filmy jsou tak špatné až jsou dobré, některé jsou tak špatné až to bolí a některé jsou tak špatné, že se při jejich sledování ocitnete v jiné dimenzi. Snímek Penzion pro svobodné dámy nepochybně patří do třetí ze zmíněných kategorií. Je třeba vidět, aby člověk uvěřil. Za jeho vznikem stojí manželská dvojice John Wintergate a Kalassu Kay, kteří se společnými silami a pod různými jmény zhostili režie, pomocné režie, scénáře, hudby, kostýmů, masek, krvavých zvláštních efektů a hlavních rolí. Zkrátka, co si neuděláš sám, to nemáš.
Píše se rok 1982. Jim Royce, playboy s telekinetickými schopnostmi, zdědí nechvalně proslulý Hoffmanův dům. Lidé zde mají tendenci umírat a neumírají pěkně. Jim je ale pozitivně naladěný člověk a z nově nabyté nemovitosti promptně učiní penzion pro mladé a atraktivní dámy. Pod kalifornským sluncem začíná jeden nekonečný mejdan. S novými obyvatelkami se ovšem do domu nastěhovalo i něco jiného…
Filmoví kritici se stále nemohou shodnout, jestli byl tento film míněný vážně. Ti méně vstřícní hovoří o kinematografickém potratu. To však není podstatné. Je jen málo snímků, které by byly dokonalejším ztělesněním 80. let, této opomíjené dekády nevkusných oblečků, nehorázných účesů, japonských automobilů, jalového optimismu a zásadního odporu žen k podprsenkám. Kromě milovníků ženských půvabů si přijdou na své i filmoví fajnšmekři, jimž tento snímek ve svých psychedeličtějších momentech dá vzpomenout na Eda Wooda, raná díla Johna Carpentera (ta hudba!), Friedkinova Vymítače ďábla, Cronenbergovy Scanners a v neposlední řadě mistra dryáčnické zábavy Williama Castla, neboť celý snímek je natočen systémem Horror Vision.
„Činže vás tu nezabije, ale něco jiného ano!“

 

5. ročník (2009)
- filmy / program

Penzion pro svobodné dámy

Penzion pro svobodné dámy

Penzion pro svobodné dámy

Penzion pro svobodné dámy

Penzion pro svobodné dámy

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.