Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Visitor Q

Originální název: Bidžitá Q
Anglický název: Visitor Q
Země a rok: Japonsko 2001
Režie: Takaši Miike
Verze: japonsky s anglickými titulky / české podtitulky
Délka: 84 minut
Formát nosiče: Beta
 
Projekce: Čtvrtek 12. února 2009 od 20:30
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 90,- Kč
 
Projekce: Úterý 24. února 2009 od 18:00
Místo: Fléda, Brno

Kijoši pracuje jako reportér bizarního televizního pořadu, pro který zrovna točí šot o současné mládeži. Jeho syn je ve škole šikanován od spolužáků a doma si vybíjí zlost mlácením své matky plácačkami na koberce, ta zase prodává své ranami a modřinami poseté tělo v S/M salónu a za získané peníze si kupuje heroin. Dcera od rodiny utekla a na živobytí si vydělává prostitucí. Cestou z práce Kijošiho zahlédne mladík v červené košili. Zvedne ze země kámen a bez nejmenšího důvodu ho udeří do hlavy. Od té doby má Kijoši hlavu omotanou fáči a mladík se stává návštěvníkem v jeho rodině.
Snímky o znovunalezení citových pout v disfunkčních rodinách tvoří v japonské kinematografii svébytný žánr, který však enfant terrible tamní populární kinematografie Takaši Miike využívá po svém. Visitor Q vznikl jako závěrečná část projektu Love Cinema, série šesti filmů na téma opravdová láska natočených digitální kamerou a určených přímo pro video. Civilní, minimalistické vzezření snímku však slouží jen jako ostrá opozice vůči jeho ději, v němž jednotlivé postavy vyjadřují svá psychická rozpoložení a své úlohy v rámci rodiny především pomocí fyzických metafor. Cesta k obnovení rodinných citových vazeb zde vede skrze extrémní tělesné prožitky, ať už je to úvodní rána kamenem do hlavy, nekrofilní nevěra ve skleníku či koupel ve směsi mateřského mléka a vaginálních šťáv. Nejde však o těžkopádný symbolismus. Tomu se Miikeho dílo brání mnohdy dosti nevybíravou ironií a nadsázkou, která nám připomíná, že tělesnost a humor k rodinnému životu neodmyslitelně patří.

 

5. ročník (2009)
- filmy / program

Visitor Q

Visitor Q

Visitor Q

Visitor Q

Visitor Q

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.