Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Alonzo, muž bez rukou

Originální název: The Unknown
Anglický název: The Unknown
Země a rok: USA 1927
Režie: Tod Browning
Verze: němý film s živou hudbou
anglické mezititulky s českými podtitulky
Délka: 49 minut
Formát nosiče: DVD
 
Projekce: Pátek 17. února 2012 od 18:30
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 100,- Kč

Ještě než režisér Tod Browning natočil svůj zásadní film Zrůdy (1932), vypravil se do cirkusového prostředí také s údernou historkou o muži, který si pro lásku nechal ruce uřezat. Jeho pohnutý a řádně morbidní životní příběh se bude na Festivalu otrlého diváka promítat za doprovodu živé hudby, konkrétně vinylové zvukové alchymie v rukou improvizující skupiny Birds Build Nests Underground. Ve snímku považovaném za jeden z nejbizarnějších Browningových opusů herecká legenda Lon Chaney představuje vrhače nožů Alonza, který předstírá, že nemá ruce, aby unikl před zákonem. Bývalého protřelého zločince by totiž jinak mohli snadno identifikovat podle dvou palců na jedné z jeho rukou. Láska ke krásné figurantce Nanon (ztvárněné mladou hvězdou Joan Crawford), která nesnáší dotyk mužských paží, ho nakonec přivede k myšlence nechat si obě končetiny chirurgicky odstranit, aby milovaná dívka mohla opravdově spočinout v jeho bezručí. Chaney v další ze svých démonických kreací předvádí nejen rejstřík svých zlověstných obličejových grimas, ale také řadu akrobatických dovedností zahrnující vrhání nožů nebo kouření pouze pomocí nohou.

Němý film naživo doprovodí Birds Build Nests Undergroud, jejichž hudba založená na tvůrčí manipulaci zvuku gramofonových desek vytváří halucinační i agresivní zvukové plochy dobře charakterizované už názvy jejich skladeb jako Swallow it Dog nebo Cold Dreams. Těšte se na hltavé polykání zvuku i obrazu. Více o skupině Birds Build Nests Underground, včetně ukázek jejich hudební produkce na webu www.bbnu.eu.

 

8. ročník (2012)
- filmy / program

Alonzo, muž bez rukou

Alonzo, muž bez rukou

Alonzo, muž bez rukou

Alonzo, muž bez rukou

Alonzo, muž bez rukou

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.