Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Bubák Bubby

Originální název: Bad Boy Bubby
Anglický název: Bad Boy Bubby
Země a rok: Austrálie, Itálie 1993
Režie: Rolf de Heer
Verze: anglicky / české podtitulky
Délka: 114 minut
Formát nosiče: HD
 
Projekce: Středa 28. února 2018 od 20:30
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 120,- Kč
 
Projekce: Pátek 9. března 2018 od 18:00
Místo: kino Scala, Brno
Vstupné: 130,- Kč

Bubák Bubby je film, ze kterého si budete pamatovat hlavně jednotlivé scény, a to hodně dlouho. Neprolévají se v něm hektolitry krve, nevyhřezávají tam tuny vnitřností, dokonce ani o nepěkně vykulené bělmo tam divák očkem nezavadí, a přesto bývá nejčastěji označován slovy „divný“, „nepříjemný“ a „odporný“. Jedním dechem můžeme ovšem dodat přízviska „něžný“, „křehký“ a „dojemný“. Cesta podivína Bubbyho ze zatuchlého sklepního vězení k hvězdným výšinám nám totiž nabízí možnost vcítit se do vlastních reakcí na jinakost, když Bubby ve filmu rozehrává partii se společností coby svým sokem i spoluhráčem. Snímek zapadá i do letošního tématu „zvířena“, a to nejen kvůli Bubbyho lásce ke kočkám a švábům, ale hlavně proto, že Bubby sám je takřka němou tváří, kterou okolí formuje a hněte v pomyslné potravinové fólii do tragikomického tvaru.
Film, z něhož se časem stalo kultovní dílo otrlců z celého světa, vychází z krátkého filmu Zpovědník utěšitel (1989) o vrahovi, který možná tak úplně vrahem nebyl. Australský režisér Rolf de Heer v něm našel nejen inspiraci, ale hlavně herce Nicholase Hopea. Ten Bubbymu propůjčil svou tvář a další části své fyziognomie, a jeho neuhlazená verze Normana Batese nekompromisně ovládá filmové plátno od začátku do konce.
Fun fact: Po uvedení Bubáka Bubbyho prý proběhlo několik svateb, na kterých si nevěsty nesly k oltáři namísto kytice kočičku zabalenou do potravinové fólie. Není to nic hezkého, ale ve světě podle Bubbyho není pro hezké věci příliš prostor.

 

14. ročník (2018)
- filmy / program

Bubák Bubby

Bubák Bubby

Bubák Bubby

Bubák Bubby

Bubák Bubby

Bubák Bubby

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.