Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Fáze IV

Originální název: Phase IV
Anglický název: Phase IV
Země a rok: Velká Británie, USA 1974
Režie: Saul Bass
Verze: anglicky / české titulky
Délka: 84 + 8 minut
Formát nosiče: HD
 
Projekce: Sobota 3. března 2018 od 17:00
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 120,- Kč

Saul Bass platil za jednoho z nejuznávanějších velikánů Hollywoodu, ačkoli režíroval jediný celovečerní film. Tento unikátní génius grafického designu proslul především coby průkopnický tvůrce úvodních titulkových sekvencí, jenž původně utilitární část filmů povýšil na uměleckou formu. Upozornil na sebe prací na snímcích Otto Premingera a své další ikonické práce vytvořil pro Spartaka Stanleyho Kubricka, Znovuzrození a Grand Prix Johna Frankenheimera či Vertigo a Psycho Alfreda Hitchcocka. U posledního jmenovaného titulu se dodnes spekuluje, do jaké míry Bass ovlivnil či přímo vytvořil legendární sprchovou sekvenci, jež stylově má blíže k jeho tvorbě, než zbytku Hitchcockovy filmografie. V úvodních titulkových sekvencích nepracoval pouze s textem, ale také animací, grafikou i vycizelovaně komponovanými záběry, z nichž skládal maximálně působivé a vizuálně uhrančivé koláže – tu rozverně hravé, jindy dramatické, i halucinační. Za svůj celovečerní debut si v době, kdy už byl velebeným mistrem svého oboru, překvapivě vybral bizarní sci-fi scénář o konfrontaci dvojice vědců s hyperinteligentními mravenci. Co by se v rukou někoho jiného stalo šestákovým brakem, to Bass proměnil do uhrančivě přízračné podívané, která je stejnou měrou strhujícím žánrovým filmem i hypnoticky kreativním dílem. Vedle originálního scénáře a pro Basse typických expresivně atmosférických a kompozičně dokonalých záběrů se Fáze IV do paměti diváků vryje až nadreálnými mikroskopickými sekvencemi, které zcela bez dialogů dávají vhled do fungování mravenčí civilizace.
Saul Bass původně film zakončil symbolistně psychedelickým závěrem, který ale studio zamítlo a konec předělalo. Režisérem zamýšlené finále nebylo až donedávna možné nikde zhlédnout, než jej Bassovi dědicové objevili v mistrově pozůstalosti a nechali zrestaurovat. Je nám velikou ctí, že můžeme naší projekci zařadit po bok několika málo mezinárodních příležitostí, kdy si diváci vychutnají původní Bassovu vizi. Neodcházejte tedy před koncem promítání, protože původní osmiminutový závěr uvedeme jako bonus po konci filmu.

 

14. ročník (2018)
- filmy / program

Fáze IV

Fáze IV

Fáze IV

Fáze IV

Fáze IV

Fáze IV

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.