Festival otrlého diváka

 

PROGRAM

FILMY

ZNĚLKY

PARTNEŘI

O NÁS

VZPOMÍNÁME

PRESS

ENGLISH

 

Škrtič proti Škrtiči

Originální název: Davitelj protiv davitelja
Anglický název: Strangler vs. Strangler
Země a rok: Jugoslávie 1984
Režie: Slobodan Šijan
Délka: 96 minut
Formát nosiče: HD
Verze: srbochorvatsky / české a anglické titulky
Weby: IMDB, ČSFD
 
Projekce: Středa 8. března 2023 od 18.00
Místo: kino Aero, Praha
Vstupné: 180,- Kč

Jako kdyby Hitchcock dle Edwardsova scénáře natočil v Jugoslávii grotesku o sériovém vrahovi. Tak by se v nepravděpodobné zkratce dal popsat vyšinutý horor Škrtič proti Škrtiči, ačkoli biják samotný je mnohem maniakálnější. A jelikož je to svým zvrhlým způsobem také romance jako prase, věnujeme speciální projekci všem našim maminkám, manželkám či milenkám, neb promítáním tohoto raritního skvostu uctíme svátek MDŽ. Pozvěte svou milovanou na originální retro rande!

Škrtič proti Škrtiči natočil doyen jugoslávské kinematografie, režisér a výtvarník Slobodan Šijan. Nezařaditelný solitér, jehož vychýlená díla se vzpěčovala zavedeným filmařským normám i regulím socialistického režimu. Činil tak prostřednictvím morbidního humoru, svérázné estetiky a především neutuchající imaginace. Škrtič proti Škrtiči to jako samozvaná „veselohra hrůzy“ splňuje do posledního dechu. Šijanův odvrácený – a neméně zvrácený – portrét mateřství vedle sebe staví Šmouly, zardoušené nahotinky i krémové řezy, aniž by přitom působil jako filmový škvár. Pro pamětníky pak temnosvitný horor znamená lahůdkovou časovou konzervu; výkladní skříň tržního socialismu tu nabízí fetišistickou přehlídku artiklů, z nichž řada byla v ČSSR zapovězena. Západní komiksy, žánrový film či postpunkové subkultury nevyjímaje. Jednu z hlavních postav ostatně ztvárnila new wave ikona Srđan Šaper, který se postaral i o pronikavý hudební doprovod, v čele se šlágrem Bejbi, bejbi.

 

18. ročník (2023)
- filmy / program

Strangler vs. Strangler

Strangler vs. Strangler

Strangler vs. Strangler

Strangler vs. Strangler

Strangler vs. Strangler

Strangler vs. Strangler

 

Licence Creative Commons
Webové stránky Festivalu otrlého diváka podléhají licenci Creative Commons Uveďte autora-Nezpracovávejte 3.0 Česká republika License.